Rejse til Tyrkiet 7.- 15. 2013

Rejsebrev nr. 1

Rejsebrev nr. 2

Rejsebrev nr. 3

Rejsebrev nr. 4

Tyrkiet 09.02.2013

Kære venner
Rejsebrev nr 1 den 9. febr. 2013

Flyveturen gik fint, og vi landede i gråt regnvejr i Tyrkiets Istanbul. Det er en enorm by. Vores rejseleder sagde 17 millioner indbyggere.
Vores hotel er nydeligt og i dag skal vi besøge Hagia Sophia og den blå moske mm. I går var vi i den store ægyptiske bazar. Vores rejseleder har lovet godt vejr i dag?????
Nå men ellers er alt ok og I hører mere når vi kommer hjem til hotelllet i aften. Her er WIFI

Se lidt billeder her
https://picasaweb.google.com/112866383635724967151/TyrkietNr1?authuser=0&feat=directlink
Kærlig hilsen Else og Niels Ebbe

 

Rejsebrev nr 2
https://picasaweb.google.com/112866383635724967151/IstanbulHagiaSophiaMm?authuser=0&feat=directlink
Tålmodighed for det næste link er en lydfil med en muezzin der kalder til bøn
https://picasaweb.google.com/112866383635724967151/IstanbulMuezzinKalderTilBN?authuser=0&feat=directlink
Det er ingen hvile eller rekreations tur.
Vækning kl 06:30. Morgenmad og afgang kl-. 8
Det var gråvejr, så vi nød at sidde i bussens varme den time det tager at komme fra  hotel til centrum. Altsammen er Istanbul og vores bog siger ikke 17 mill. men 18 mill, så de må have født  mange børn det sidste døgn.
Gennem utrolig snævre gader kunne bussen køre helt op til Den store plads hvor Hagia Sophia (HS) ligger i den ene ende og Den Blå Moske, eller Sultan Ahmet moskeen (SA) ligger ca midtvejs og så pladsen som ligger hvor romerne havde indrettet en væddeløbsbane, en hippodrom, hvor der står en Ægyptisk obelisk fra 3000 f. kr. og en slangesøjle fra Korinthisk tid og en muret obelisk fra noget senere.
Vort besøg gjaldt først HS.
Det berøver næsten en åndedraget, nå man træder ind i det smukke og storslåede rum. Vi var alle blevet udstyret med en radiomodtager så vi kunne høre vores guide Shebnem, det betyder morgen dug, fortælle. Hun gør et godt stykke arbejde
,selvom hun er oppe mod store kræfter, Vi har en ung mand med som er arkæolog, men han holder sig i baggrunden.
Kirken blev bygget af Kejser Justinian d.II og var færdig 531. Men byggeriet var for dristigt så kuplen faldt ned efter kun 21 år. Så blev den gjort lidt mindre i omkreds og højere i hvælvet og nu har den stået lige siden 552. Hvad var det lige vi lavede i Danmark i 552. Jeg tror nok vi ved at de første historiske vidnesbyrd er omkring kristendommens indførelse ca 800-900 og hvad der er før den tid, fortaber sig i det dunkle. Men i østen blomstrede kultur og kunst og litteratur. Vi var håbløst bagefter. Det er først med vikingerne vi begynder at sætte os varige spor. En gang du bød over England, nu du kaldes svag, synger vi. De kaldte byen Miklagaard. Det var asiatiske lærde, der fandt ud af at konstruere sådan en kuppel. Det er det mest storslåede byggeri af sin tid. Nuvel Pyramiderne er fra 1200 f. kristi fødsel, men det var jo ikke bygninger som denne kirke. Her er der tale om en bygning, som kan tages i brug sådan at mennesker i hundrede vis kan gå ind i den.
Da Islam overtog magten 1453 blev den forvandlet til en moske og alle kristne billeder blev enten ødelagt eller malet over. Heldigvis var det sidste ofte tilfældet. Islam havde herredømmet indtil 1923 da den nye Tyrkiste stat blev grundlagt af Atatyrk.
I 2010 blev Istanbul erklæret som kulturby og man afdækkede de gamle billeder. Nu er bygningen museum så muslimerne behøver ikke at overholde billedforbudet længere. Da jeg var der i 1963 og igen i 1985 var der absolut ingen kristne minder i bygningen, men nu var der både mosaikker og malerier, foruden de sædvanlige arabiske tavler med skrifttegn fra Koranen. A propos Koranen - så ligger der en Bibel på alle danske hotelværelser - her ligger der en pragtfuld udstyret koran med arabisk og engelsk og tysk tekst mellem linierne. 
Højt hævet over gulvet kommer man op i et galleri med udsigt over kirkerummet. Det er der man har afdækket mosaikker. Herfra bliver mennesker nede på gulvet til små miniature mennesker, så imponerende er dimentionerne. For ikke at snyde os for billedoplevelsen var der sat et spejl op ved udgangen så man så en mosaik der var i den anden ende.

Sultan Ahmet moskeen

Det er et helt andet byggeri. 1606-1619 blev der bygget en pendant til HS. For at den virkelig skulle udmærke sig satte man 6 minareter. Hver dag bliver der bræget ud af højtalere på alle moskeer i Istanbul SEKS gange daglig fra 6 morgen til solnedgang. I kan høre et eksempel på det andet link jeg her har sendt jer.
Moskeer er hellig grund og ingen må betræde en moske uden at tage skoenen af . Desuden skal alle rettroende som vil bede foretage en rituel renselse.  fødder, albuer ører og ialt 5 steder så vidt jeg husker. Vi tog sko af og nogle piger var ikke klædt tækkeligt nok på så de fik tørklæder eller skørter på. 
Vores guide indledte med et større foredrag om Islams 5 søjler og hun forsvarede mænds holdning til kvindekønnet. De må ikke se en mand direkte i øjnene, man måtte ikke berære hinanden med skuldrene de skal gå bag ham og ved fredagsbønnen må de og børnene være tilhørere bag et gitter, og meget mere.
Selve moskeen en en meget smuk bygning med rig ornamentik og tæpper over hele gulvet. Se billederne.
Om eftermiddagen besøgte vi sultanernes palads Topkapi. Der er 4 gårde med tilhørende bygninger og i den fjerde gård var Sultanens personlige område. Der var 3 køkkener et af dem udelukkende til Sultanen. Han havde også et harem og når han kom der en gang om ugen var det kun hans ønsker der havde prioritet. Han kunne vælge hvilken af sine hustruer han ville og sove med. 
Mange sultaner blev myrdet enten af deres bror eller søn. Når man myrdede en suiltan overtog man automatisk alle hans rettigheder. Sultanater ophørte omkring 1900 da den sidste sultan abdicerede.
Også her var der pragtfulde bygninger udsmykket med guld og indlagt marmor. Der var et skatkammer med kostbarte diamantsmykker og andet godt. forbudt at fotografere, så de var ordentligt efter mig. Gad vide hvorfor.
Kl 15:30 kunne man tilkøbe en sejltur på Bosperus. Vi valgte at gå vore egne veje. Det blev i basargader. Vi fik turens foreløbig mest spændende oplevelse. Der var masser af mennesker og der blev handlet. Det var hovedsagelig tyrkere der handlede. Gaden var fyldt med mange forskellige slags forretninger. Køkkengrej, træværktøj  til køkken krydderier i lange baner. Have redskaber. El artikler smykker, dåsesr og bøtter i metal og plastik, og en Gdus velsignelse af kafeer hvor man kunne få tyrkist mad. Vi gik der 1½ time og nød det.
Nu skal vi til at pakke vores sydfrugter for i morgen går turen videre 560 km til næste overnatningssted. Vi kører på europæisk side af Marmarahavet til Dardanellerne og derfra  til Troyja. Så jeg vil slutte her. Det skulle blive  regnvejt i morgen så vi er klar med vore paraplyer
Kærlig hilsen Else og Niels Ebbe

 

Rejsebrev nr. 3 fra 10-11.2.2013 Troya, Sardes og Pammumukale.
https://picasaweb.google.com/112866383635724967151/Troya?authuser=0&feat=directlink
https://picasaweb.google.com/112866383635724967151/SardesPammukale?authuser=0&feat=directlink


Det regner. Det regner Det regner. En gang imellem er det tørvejr. Men vi er ved godt mod og med våde tæer. Turen fra Istanbul til Ayvalik var 520 km. Det er vores længste stræk på denne rejse.
Det var en oplevelse at sejle over Strædet ved Dardanellerne byen hedder Channakale. På det sted har der været kæmpet i århundreder om adgangen fra Sortehavet til Middelhavet. Den som beherskede den smalle 1 km brede gennemsejlig havde magten. I tidens løb har magten vekslet mellem arabiske folk og det rige Venedig. Turen tog 25 min, og der var stærk strøm. Det blæstre lidt og vores rejseleder fortalte at på den forrige tur var det umuligt at sejle over på grund af for store bølger.
I øsende regnvejr fortsatte vi til Troya. Jeg havde på forhånd glædet mig meget til besøget ikke fordi jeg ventede at finde en rekonstruktion af Troya, men fordi vi havde en guide med, som kunne fortælle. Det gik dog anderledes. Hun brugte en god tid på at genfortælle Illiadens historie om prins Paris, som skulle vælge den smukkeste kvinde og den forbandelse, der kom til at ligge på hans afkom, at efter ham ville freden være slut. Træhesten som grækerne gemte sig i og som var en gave til byen fordi der nu var skabt fred, var jo et falsum som i stedet betød at byen blev eroblet på lumskelig vis. Den model af træhesten som vi havde set ´på billeder var pakket ind og under restaurering.
Det var meget forvirrende at gå rundt i ruinerne. Vel vidste jeg at der var 9 lag byer oven på hinanden, men jeg havde regnet med, at vores guide fortalte på rundturen. Det gjorde hun meget lidt. Men et sted kunne man se de allerældste lag fra 3000 år f. Kr. f. og de andre lag var markeret med numre. Der var også et amfiteater fra romersk tid og anlægget var smukt restaureret. Vi så det i regnvejr og gemte vore cameraer under paraplyerne. Vort humør fejldede ikke noget.
Vi fortsatte til Ayvalik en badeby, og vi havde svært ved at finde hotellet. 3-4 gange kørte vi frem og tilbage ad samme gade. Men vi fandt dog hotellet. Mest bemærkelsesværdigt var det, at værelserne lå på en laaaaaaaaaag gang. 
I dag den 11.02 skulle vi vækkes kl 6:15 og køre 7:30. Vi hviler ikke just på laurbærrene. Her skal der ske noget.
Turens højdepunkt var besøget i Sardes. Den by betød overordentligt meget i oldtiden. Den er også nævnt i Johs Åbenb. som en af de 7 byer Johannes skal besøge. Først så vi et såkaldt gymnasium. Det vil sige et idrætshus. Det havde været med søjlerækker og overdækket. Siden var der kommet en jødisk synagoge til og det hele var nu genopbygget for at vi turister kunne gå og fotografere det og det kunne give penge i kassen. Man bliver altid meget imponeret over de store søjlerækket der  er sat ovenover hinanden i sådan et byggeri. Billerne taler deres tydelig sprog. Men sådanne atleter og måske tilskuere skulle jo også på WC. Her va der virkelig tale om opfindsomhed. Man sad på rad og række og sk--d, her kunne man ikke skjule sig for naboen. Hygiegnen var der også tænkt på. foran hver siddeplads var der lavet en rende hvor man passende kunne vaske sine hænder efter besøget. Det var nu været hyggeligt sådanne steder. Der er et tab, at vi sidder mutters alene med avisen derude.
Afføringe blev ledt væk ad kanaler som kunne gennemskylles.
Den anden store seværdighed i Sardes var et Artemis tempel. Vores guide fortalte at Artemis var frugtbarheds gudinde. Kun havde flere end 2 bryster og et overdimensioneret kønsorgan. Sådanne Artemis templer var der flere steder. Det berømteste er Artemis templet i Ephesus. Det hørte til et af verdens 7 vidundere. En statue af Artemis kunne ses langt ude på middelhavet og blev brugt som sømærke. Da Paulus kom til Ephesus fortæller han at han blev mødt med råbet "Stor er ephesernes Artemis". Han kunne så fortælle dem at han havde noget endnu bedre nemlig at det alter der var "for en ukendt Gud " var alteret for Jesus Kristus.
Nå men at et af verdens 7 vidundere er der kun 1 søjle tilbage og den er knækket i 3 stykker. 
Vi kunne ikke lade være med at tænke på, hvor forgængelig alle vore store underværker er. Sardes var blevet rig på grund af rige guldfuld, og idag er der en sølle landsby med fattige menensker.
På sidste del af vores tur kom vi til Pammukale. Solen skinnede på de hvide kalkklipper hvor vandet fosser ned over. På toppen af bjerget udspringer det varme kilder og det blev udnyttet helt tilbage i kong Krøsos tid som hans vinterpalads. I dag har busser og biler forurenet kalkklipperne så al bilkørsel er forbudt på bjerget. Vi hold nedenfor og kunne få et indtryk af terrasser vandet havde dannet i århundredes forløb. Jeg tænkte tilbage på 1985 hvor jeg var buschauffør for Danske Folkerejser til Tyrkiet. Vi kunne køre helt til toppen, og jeg har badet i de små bassiner på terrasserne og i et stort bassin, hvor der lå knækkede søjlestumper og rester af skulpturer ned i det boblende vand. Det var 50 grader kulsyreholdigt vand, der kom op af klippen.
Efter at vores guide havde fået ros for endelig atsørge for godt vejr kørte vi til vore hotel. Vi var endnu en gang heldige for netop i vores hotel er der termal bad. Det varede ikke længe førend alle de, der havde badetøj med lå i det varme vand. Herligt
Nu har vi fået et meget righoldigt aftensmåltid. Der var fri buffet og vi har sjældent set et sådant udbud af varieret mad. Alene salatbordet var 15 m langt og fyldt på begge sider. Vi er 5 busser der overvnatter her.
God nat og tak for i dag sov godt allesammen.
I morgen op kl. 7 og afrejse kl. 08:30 til Antalya. Der har vi 3 overnatninger og så går det hjemad til sne og kulde. Uf . Else tilføjer og begyndende forår.
Vi lægger nogle billeder på nogle webalbbum og linket står øverst.

Med kærlig hilsen Else og Niels Ebbe Huus