Postkort nr 3 fra Skandinavien tur
Besøg i Lund 23/8
20 min. Spadseretur ind til Lund i solskin. Målet varv Lunds domkirke en af nordens ældste.. Først helt inde ved kirken så vi dens storhed. De to tykke tårne og tufstensbygningen rejste sig stejlt op fra torvet. Det smukke kirkerum gør sandelig et stort indtryk. Vi var heldige at koble os på en guide, Madeleine, som fortalte livligt. Der har været 32 mariaaltre i kirken og dens byggehistorie går helt tilbage til Knud den Hellige, som blev dræbt i Albani kirke i Odense 1086. Hans gavebrev til domkirken i Lund er det ældste danske, hvis ordlyd er bevaret. Sådan er Danmarks historie kædet sammen med Lund. Allerede 1100 blev Knud helgenkåret, hvilket dannede baggrund for de store markeder, der blev afholdt i Odense, selvom han vist aldrig blev særlig populær i folkemunde, men det var vigtigt, at kongemagten fik en helgen til at styrke sin position.
Rundt omkring i den store kirke vrimlede det med hvidklædte kapper lagt over piger og drenge. Netop denne lørdag skulle der være konfirmation i Lunds domkirke. De var alle barfodede så her var ikke brug for nogen konkurrence mellem de unge om smarte klæder eller sko. Nede i krypten fortalte Madeleine videre og på et tidspunkt brød hun ud i sang. En gammel gregoriansk melodi, som hun sang meget smukt. Hun fortalte til sidst om trolden Finn, som bygmesteren Laurentius fik hjælp fra til at bygge kirken. Han skulle betale med sine øjne, med mindre han kunne gætte troldens navn. Til sidst var der en troldkvinde der røbede navnet for ham. Og så blev han til en stenstøtte der var smeltet sammen med søjlen og samtidig blev han lille. Der findes andre myter om Trolden Finn.
Det var et spændende besøg, som vi fulgte op med en rundtur i den smukke gamle by. Når vi får ordentlig netforbindelse lægger vi billeder op.
Vi ville bruge bybussen, men buschaufføren har ikke lov til at tage imod kontanter. Så det var umuligt for os. Heldigvis kunne vi købe et engangskort på turistkontoret for 2x22 sv. Kr og komme ud til vores golfbane, hvor campingvognen ventede.
Næste stop var Snaphanen nuturistcamping ved Blekinges nordgrænse nær Olufsström. Der blev vi venligt modtaget og fik den allerfineste plads man kan tænke sig. Lige ved søens bred. Fotos vil vise idyllen. Se bl. a. min facebook side. Søg på Niels Ebbe Huus og klik på venneanmodning.