Rejsebrev nr. 17 Argentina 01.03.2014

 Foto 

https://plus.google.com/photos/112866383635724967151/albums/5986361447143317937


Da tiden, hvor vi skal forlade El Calefate, nærmer sig, må vi se i øjnene, at også rejsebrevene bliver færre. Men der har været store, endda rigtig store naturoplevelser siden sidst.

 

I går lørdag blev vi hentet med bus her på hotel Schilling allerede kl. 07.30 for at tage med på en heldags sejltur til de tre store gletsjere: Uppsala - største og længste med en længde på 70 km, Spegazzini - med den højeste mur og endelig den bredeste Perito Moreno med en bredde på 5 km.

Skuffelse blev vendt til glæde, da vi trods melding om mange km afstand til gletsjeren Uppsala kom så tæt på som 10 km. Umiddelbart kunne vi tro, vi var meget tættere, så klar var luften - akkurat som på Grønland. Den ene store og smukke iskollos efter den anden gled forbi båden, en enkelt tippede om, men vi var i sikkerhed. Det ville vi ikke have været, hvis vi var sejlet helt ind til kanten af gletsjeren, da netop den er kendt for at brække af i meget store kollosser. Men det knagede og bragede. Det gjorde det også første gang, vi besøgte Perito Moreno i en mindre båd og desuden nød synet fra landsiden / fra sydøstsiden. Siden da var der også brækket et stort stykke af der. Ellers er Perito Moreno, der bevæger sig fremad med 2 m i døgnet mest kendt for de store sammenfald af isbroen med tonsvis af ismasser, sprøjt og vandstandsændringer, der sker ca. hvert 4. år. Vi lægger senere en youtube video ind, som viser den begivenhed.

 

Francisco Moreno, der lagde navn til sidstnævnte gletsjer, har vi allerede omtalt i et tidligere rejsebrev. Han så aldrig selv gletsjeren.

 

Carlo Luigi Spegazzini - 1858-1926 – har lagt navn til den anden gletsjer vi besøgte.

Han var født i Italien, hvor han også afsluttede sin universitetsuddannelse. Han var biolog og specialiserede i studiet af svampe, skrev bl.a. om snyltesvampe ved vinfremstilling. I 1881 tog Spegazzini på den italiensk-argentinske Bove ekspedition til Patagonien og Ildlandet, hvor han opdagede 1108 hidtil ukendte plante- og svampearter. Opholdet blev også brugt til at studere ildlandets kultur og sprog, han bidrog ved oprettelsen af Universidad de la Plata og holdt forelæsninger ved naturvidenskabeligt fakultet.

Flere plante og svampearter er opkaldt efter ham ligesom gletsjeren fik hans navn.

Det er sengetid for de små, så vi vender tilbage med dagens oplevelser i morgen

Med kærlig hilsen Niels Ebbe og Else